Travellerka czyli historia o tym, jak zdobywam swiat

Temat: wyniki badań!!!
Witajcie!jestem w 14 tygodniu ciązy i mam prośbę czy możecie mi pomóc w interpretacji moich wyników.do wizyty u lekarza zostało mi kilka dni a z wynikami jest chyba coś nie tak. MCHC-śr.stęż Hb w erytr.30,5 (poniżej normy) PDW-dysp.wielk.płytki krwi 19(powyżej normy)8-18 IRF% frakcja niedojrz.retik.0.333(powyżej normy)0.06-0.23 Ret L%-ret o niskiej zaw.RNA 71,7(poniżej normy)80-100 Ret M%-ret ośred.zaw.RNA 22,5(powyżej normy)5-20 proszę o pomoc!!!
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46518



Temat: WYNIKI
mam problem z rozczytaniem wyników badań krwi-wiem że są na portalu tabele ale ja jestem jakaś ułomna Jakby ktoś mógłby mi pomóc to bardzo proszę WBC 8.31 NEUT 1.70 LYMPH 5.30 MONO 0.90 EO 0.37 BASO 0.04 RBC 4.14 HGB 12.3 HCT 34.1 MCV 82.4 MCH 29.7 MCHC 36.1 RDW-SD 35.2 RDW-CV 11.8 PLT 400 PDW 9.5 MPV 8.9 P-LCR 16.9 PCT...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=21651


Temat: Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka
Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka, które w ostatnim czasie nie przechodziło infekcji, ostatnią morfologię robioną miał 1,5 m-ca temu i płytki krwi również miał wysokie, niskie granulocyty. Obecnie wygląda to tak: WBC- 7.2 LYM- 4.8 66% MID 0.7 9.7 Gran 1.7 24.3 RBC 4.93 HGB- 13 HCT- 36,2 MCV- 73.4 MCH- 26.4 MCHC- 35.9 RDW- 13 PLT- 635 MPV- 7.9 PCV 0.50 PDW 15.8 Dodam, że dziecko ma wadę układu limfatycznego i najprawdopodobniej kostniaka potylicy (najprawdopodobniej gdyż odmówiono nam diagnostyki w tym kierunku) Proszę mądrą osobę o interpretację wyniku, czy powinnam domagać się jakiś badań, jeżeli tak to jakich?
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=68718


Temat: Wyniki badań
Mam prośbę do osób studiujących medycynę lub ewentualnie znających się na temacie. Zostałem zmuszony zrobić badania krwi i wyniki niestety nie są dobre (CHociaz nie wiem o co chodzi) i oczywiście rodzina wymysla powody tego związane z tym co nie podoba im sie u mnie. Wizyta u lekarza jutro, ale chce wiedzieć taki ogólny zarys o co moze chodzić, podam te wyniki ... 9.4 (6.0-10.0) PDW 11.9% (8.0-18.0) LYM 3.70 (1.00-5.00) MXD 0.50 NEU 1.6 LYM 63.7% + (11.0-49.0) MXD 8.7% (0.0-9.0) NEU 27.6 - (42.0-85.0) Te złe wyniki są podkreślone, czyli troche jest...
Źródło: menshealth.pl/forum/index.php?showtopic=2703


Temat: proszę o interpretacje wyników
Witam Dziś robiłam Zuzi kontrolne badanie krwi i moczu mamjuz wyniki i prosiłabym o inepretacje Mocz jest wporządku rzadnych odchyleń nie ma tyko ciężar jest 1025 i nie wiem czy to w normie ? Teraz krew WBc +13,2 RBC 4,2 HGB -10,8 HCT -33,2 MCV -79 MCH -25,7 MCHC 32,5 RDW-CV 13,4 LYMPH +77 PLT 312 PDW 12,2 MPV 10,4 P-LCR 27,8...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=865


Temat: interpretacja wyików badań
bardzo proszę o interpretacje wynikow krwi mojej szescioletniej córki. lekarze kazali mi czekac do pazdziernika na powtorzenie ale ja chyba do tego czasu zwariuje. pierwsze wyniki: WBC-7,48 RBC-4,25 HGB-11,3 HCT-34,5 MCV-81.2 MCH-26,6 MCHC-32,8 PLT-681 RDW-SD-41,5 RDW-CV-14,5 PDW-12,9 MPV-11,0 P-LRC-32,9 PCT-0,75 NEUT-3,59 LYMPH-2,59 MONO-0,64 EO-0,63 BASO-0,03 NEUT-48,0% LYMPH-34,6% MONO-8,6 EO8,4 BASO-0,4 DRUGIE BADANIE NA HEMATOLOGII: WBC-7,90 RBC-4,26 HGB-11,10 HT-32,10 MCV-75 MCH-26 MCHC-34,50 PLT-426...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=551


Temat: wyniki badań krwi i moczu
bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. BADANIE KRWI WBC 7.6 x10^3/uL [4..10] LYMPH + 45.7 3.4732 [20..45] MXD 11.6 0.8816 [2..12] NEUT 42.7 3.2452 [35..70] RBC 4.26 x10^6/uL [4.04..5.4] ... PDW 16.2 fL [9..17] MPV 11.3 fL [8.8..12] P-LCR 36.3 % [13..43] OB-18 P-1 S-4,6 Li-48 Mo-2 Eo-3 BADANIE MOCZU SG 1.020 Nabłonki-wielokątne-1-3 w polu widz. LEU neg Leukocyty-0-2 w polu...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=89


Temat: wyniki badań!
Witajcie!jestem w 14 tygodniu ciązy i mam prośbę czy możecie mi pomóc w interpretacji moich wyników.do wizyty u lekarza zostało mi kilka dni a z wynikami jest chyba coś nie tak i bardzo się denerwuję. MCHC-śr.stęż Hb w erytr.30,5 (poniżej normy) PDW-dysp.wielk.płytki krwi 19(powyżej normy)8-18 IRF% frakcja niedojrz.retik.0.333(powyżej normy)0.06-0.23 Ret L%-ret o niskiej zaw.RNA 71,7(poniżej normy)80-100 Ret M%-ret ośred.zaw.RNA 22,5(powyżej normy)5-20 proszę...
Źródło: naobcasach.pl/forum/viewtopic.php?t=2118


Temat: Wynik badania histopatologicznego - Pomóżcie zrozumieć!
Koagulologia to inaczej metoda badań układu krzepnięcia krwi i w przypadku wyników odbiegających od normy potrzebna jest ocena lekarza. Bardzo nieznacznie podwyższony poziom LDH, który m.in wskazuje jakieś uszkodzenie na bazie komórkowej np. w miąższu wątroby. Morfologia zaburzenia w niektórych rodzajach krwinek białych (neutrocyty, monocyty i eozynocyty, ale to zapewne po chemioterapii. MPV - średnia objętość płytki krwi, P-LCR - odsetek dużych płytek krw, a PDW to inaczej zróżnicowanie wyglądu płytek krwi.
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=963


Temat: Proszę o pomoc w zrozumieniu wyniku TK
Witam. 21 dni po zakończonej chemioterapii bratowa zrobiła badania krwi. Radosław prośba do Ciebie, mógłbyś zerknąć na te wyniki? WBC-2,6 -10*3/ml- norma (3,8-10,8) NEUT -1,33-10*3/ml NEUT%-52,2-%-norma (40,0-70,0) LYMPH-0,83-10*3/ml LYMPH%-32,5-%-norma (20,0-45,0) MONO-0,3-/ul MONO%-12,5-%-norma(3,0-14,0) EO-0,1-/ul EO%-2,4-%-norma(1,0-5,0) BASO-0,0-/ul BASO%-0,4-%norma(0,0-1,0) HGB-11,6-g/dl-norma(11,2-15,4) HCT-33,7-%-norma(36,0-46,0) RBC-3,5-10*6/ML-norma(3,5-5,0) MCV-97,7-fl-norma(78,0-102,0) MCH-33,6-pg-norma(26,0-34,0) MCHC-34,4-g/dl-norma(32,2-36,8) RDW-SD-45,1-fl RDW-CV-13,2-%-norma(11,0-14,0) PLT-233,0-10*3/ml-norma(140,0-450,0) PDW-10,7-fl-norma(9,0-17,0) MPV-9,2-fl-norma(9,0-13,0) P-LCR-19,2-%-norma(9,0-13,0) PCT-0,2-%-norma(13,0-43,0) CA 125-176,80. Po ostatniej chemii wynosił trochę ponad 140. RAdosław, jeśli możesz to...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=842


Temat: Wakacyjnie o dzidziusiach dla staraczek i wspieraczek ;)
Dziewczynki, moze ktoras sie zna na tym Robilam Laurze badania jakis czas temu i teraz znalazlam wynik. Ogolnie morfologia jest w normie, ale kilku wynikow nie rozumie bo nie ma norm. PDW: 12.60 fL Rozmaz krwi manualny: -Pał.:1 -Podz.:25 -Eoz.:11 -Baz.:1 -Mono.:2 -limfo.:60 -bialkoc-reaktywne: 6.36(byla wtedy podziebiona) -Zelazo w surowicy: 19.00 ug/dl I jeszcze pytanko: jakie badania powinnam sobie zrobic przed ciaza? ... jakie badania powinnam zrobi,zeby miec pewnosc, czy wszystko w porzadku. Bo zawsze to zlecaja mi to aptt(ale to chyba malo co?)
Źródło: babskieforum.pl/viewtopic.php?t=3241


Temat: kamienie w woreczku - znowu!!!!
znają się na tych sprawach czasem lepiej niż lekarze). To moje wyniki badań - zrobione prywatnie i samodzielnie. Morfologia: WBC - 5,0 10^3/mm^3 RBC - 4,53 10^3/mm^3 HGB - 13,8 g/dl ... um^3 PDW - 12,4 % %LYM - 34,2 %MON - 7,6 %GRA - 58,2 #LYM - 1,7 10^3/mm^3 #MON - 0,3 10^3/mm^3 #GRA - 3.0 10^3/mm^3 Teraz reszta badań: ALAT - 56 bIAŁKO W SUROWICY: 8,09 kREATYNINA - 0,64 Kwas moczowy - 5,35 OB - 15 TSH 3gen - 1,205 Cholesterol całkowity - 217 Diastaza w surowicy - 63 Glukoza we krwi...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15277


Temat: Badanie krwi
Hemoglobina - 14,9 g/dl Hematokryt - 43,0 % MCV - 82,4 fl MCH - 28,5 pg MCHC - 34,7 g/dl płytki krwi - 200 Neutrofilie% - 37,5 % Limfocyty% - 47,8 ... 0,02 tys/ul PDW - 15,6 fl MPV - 12,0 fl PCT - 0,24 % P-LCR - 40,1 % RDW-SD - 38,8 fL RDW-CV - 13,0 % Możecie to jakoś zinterpretować ,...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5353


Temat: Proszę o interpretacje wyników
Jako ze podejrzewałem u siebie chlame i myco, miałem swego czasu robione badania i wyszły mi przeciwciała. Od tego czasu kilka razy zaliczyłęm szpital z najrózniejszymi objawami ( tachykadria, atypowe zapalenie ... chrząkam. Byłem u nowego larygnologa na kontroli- Pani doktor spojrzała w gardło i od razu zleciła dwa badania- bo z kart wypisowych nei wynika ze były kiedykolwiek robione.Odebrałem wyniki ale wizyte ... 33,8 norma 32-36 plt 272 norma 140-440 lymph% 27 norma 20-50 mdx% 9,5 norma 3-15 neut% 63,50 norma 45-75 rdw-cv 12,9 norma 11,5-14,5 pdw 10,6 norma 6,1-11 mpv 9,2 norma 8-10 p-lcr 19,8 norma 6-25 Rozmaz Krwi Seg 58% limf 41% Eoz 1% Poziom zelaza Fe wynik 84 ug/dl norma 37-158 Witamina b12 wynik 181,4 norma 208-963,5 Czy wyniki są ok? Bo ... kostkach, no i dalej boli mnei gardło- mimo ze migdałki dawno wyciete. Prosze o interpretacje wyników.
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=746


Temat: Z czego ta goraczka??
nazwa badania norma wynik morfologia z rozm.leukocytów 34,2 hematokryt 35,0 - 49,5 krwinki czerwone 3,4 T/I 4,0 - 5,6 hemoglobina 12,5 g/dl 12,0 - 17,2 kwinki białe 12,1 G/I 4,0 - 10,0 wskaźniki czerwonokrwinkowe MCV 91,4 fl 80 - 100 MCH 33,4 pg 27,0 - 34,5 MCHC 36,5 g/dl 32 - 37 RDW 12,4 % 12 - 16 płytki krwi PLT 138 G/I 150 - 350 MPV 9,2 fi 8 - 12 PDW 10,1 fi 6,1 - 14 P-LCR 18,7 % 6,0 - 25,0 Goraczka sie utrzymuje. Badania z wczoraj . Wczoraj takze...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1436


Temat: Guz płuca
1.7 [K/uL]; NEU 69,1 [%]; NEU 4,7[K/uL]; MID 6,6 [%]; MID 0.4 [KuL]; PDW 11,1 [fL]; MPV 9,2 [fL]; P-LCR 20,0 [%]; GLU 94[mg/dl]; Gazometria ( krew kapilarna ) pH.. 7.408 ... [s]; CRP 1,5 [mg/l ]; Hist. Pat. Badanie śródoperacyjne: guzek o charakterze zapalnym. RTG Płuca wolne od zmian ogniskowych. Cień śródpiersia prawidłowy. Leczenie chirurgiczne Wideotorakoskopia lewostronna - resekcja klinowa guzka płuca lewego. Badanie histopatologiczne: badanie śródoperacyjne - " INTRA" fragment płuca z obecnością wewnątrzpęcherzykowych skupisk komórek polimorficznych, najprawdopodobniej makrofagów.Ostateczne rozpoznanie po wykonaniu preparatów z bloczków parafinowych. INNE Badanie Pointrowe Sinus histiocytosis et anthracosis in lymphonodo. Ponadto fragment utkania płuca z wykładnikami dość nasilonego włóknienia i złogami pyłu węglowego oraz przewlekłym zapaleniem. To cały opis wszystkich badań Pozdrawiam serdecznie Grażyna[/b]
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=176


Temat: RAK JAJNIKA ROZSIANY
Witaj DSS Mam prośbę nie dotyczącą raka,chodzi o wyniki badań mojego syna którego dopadły straszne bóle brzucha....wyniki morfologii: Leukocyty 4,7 tys/ul* 4.0-10.0 Erytrocyty 5,7mln/ul* 4,7-6,1 Hemoglobina 17.0g/dl* 14.0-18.0 Hematokryt 51%* 40-54 MCV 89 fl* 80-99 MCH 30 pg* 27-35 MCHC 33,3 g/dl 32,0-37,0 Płytki krwi 218 tys/ul* 140-440 RDW-CV 12,3 % 11,6-14,8 PDW 12,4 fl 9,0-17,0 MPV 10,6 fl 9,0-13,0 P-LCR 28,9 ... wyników wiem,że ma przejść na dietę i dostał leki. Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam i zaraz jadę do Moniki,narazie czuje się nieżle tylko ten problem z wypróżnieniem...niestety.
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=70


Temat: Rozsiew nowotworowy
Dziś przywiozłem Mamę na trzeci cykl chemii. Zrobiono rzecz jasna badanie krwi, m.in. pod kątem oznaczenia wartości markera CA125 i okazało się, że jego wartość spadła do 7,3 IU/ml (słownie: siedem ... jutra. Zapewne po tej chemii zostaną wykonane również takie badania jak TK miednicy czy USG (rozmawiałem na ten temat kilka dni temu z panią doktor). Pozwalam sobie przedstawić wyniki dzisiejszych badań ... g/dl HCT: 32% MCV: 81.6 fL MCH: 28.4 pg MCHC: 34.8 g/dl CHCM: 34 g/dl RDW: 17.4% HDW: 3.11 g/dl PLT: 401 K/uL MPV: 6.6 fL PCT: 0.26% PDW: 55.7% Anizocytoza:...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1197


Temat: rak trzustki przezuty do wątroby
Moj tato(43 lata) w listopadzie 2009 trafil do szpitala bo był żółty. po 2 tygodniach operacja. guz na glowie trzustki. zostal wyciety, operacja sie udala. wynik badania his-pat mówi o tym,ze to rak złośliwy I stadium.Dla profilaktyki zaczal brac chemie-Gemzar(o ile dobrze pamietam). na poczatku lutego zrobili tacie TK wynik brzmi tak:(z dnia 02,02,2010) W loży po głowie trzustki lech wznowy nie ... nie bede tego przepisywala. Skierowana tate na rozszerzone badania krwi:( z dnia22,02,2010) biochemia: kreatynina w surowicy 0,67[mg/dl] wartosci referencyjne: 0,70-1,20 bilirubina calkowita 0,78[mgdl] w.r 0,2-1,0 albuminy3,56[gdl] w.r 3,5-5 AST 30[IUl] w.r ... w.r 33-37 MCH 27,6 w.r. 27-31 RDW-SD46,8[%}RDW-CV 15,4[%] w.r 11,5-14,5 płytki krwi PLT 161 w.r 130-400 PDW 11,2[fl] MPV 9,8[fl] w.r 6-10 P-LCR 24,4 PCT 0,16[%] lekarz powiedzial,ze badania krwi sa dobre jak na wynik tego tomografu. Zlecil rezonans wynik wyglada tak: Stan po częściowej resekcji trzustki z powodu Ca, stan po CHTH. Pacjent nie współpracuje, badanie poruszone, trudne do oceny. Loża...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1060


Temat: tarczyca wyniki badań
Witam, znajomy wysłał mnie na badania, bo stwierdził, że mogę mieć powiększoną tarczyce. wyniki są następujące: ft3 4,14 pmol/l norma 4.0-8.3 pmol/l ft4 9.3 pmol/l norma 9.0-20.0 pmol/l poza tym poczytałam ... wyniki morfologii: hematokryt 45.2% hemoglobina 14,9 g/100 krwinki czerwone 5 200 000 /ul krwinki białe 7 700 /ul MVC (ŚR.OBJ.KRW) 87 PŁYTKI KRWI: 326 000 w 1 ul ob po 1 ... 13,9 (10.-15) MPV 8,5 (6.5-11) PDW 14.9 (10-18) DIF: % LYM 27.8 (17-48) % MON 3.8 (1.0-10.0 % GRA 68.4 (43-76) #LYM 2.1 (1.2-3.2) #MON 0.2 (0.3-0.8)??? #GRA 5.4 (1.2-6.8) PROSZĘ...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=504


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
61.0 % ------------------------------------------------------------------------------------------- Czy zmniejszona w stosunku do badania z końca marca wartość markera CA125 (z 503,5 do 279,3), nawet biorąc pod uwagę, że jest ona wysoko powyżej normy, może być...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
Dziękuję serdecznie za Wasze odpowiedzi i rady. Dziś przywiozłem Mamę na trzeci cykl chemii. Zrobiono rzecz jasna badanie krwi, m.in. pod kątem oznaczenia wartości markera CA125 i okazało się, że jego ... Mama zacznie przyjmować trzeci cykl chemii od jutra. Zapewne po tej chemii zostaną wykonane również takie badania jak TK miednicy czy USG (rozmawiałem na ten temat kilka dni temu z panią doktor). Mama jak na razie bez zmian - czuje się bardzo dobrze, co bardzo nas cieszy :) Pozwalam sobie przedstawić wyniki dzisiejszych badań Mamy, kwalifikujących ją do przyjęcia na trzeci cykl ... pg MCHC: 34.8 g/dl CHCM: 34 g/dl RDW: 17.4% HDW: 3.11 g/dl PLT: 401 K/uL MPV: 6.6 fL PCT: 0.26% PDW: 55.7% Anizocytoza: + Mikrocytoza: + Pozdrawiam Was wszystkich gorąco, zdrowia...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: obustronny rak jajników
białe 3,35 (7,28) Krwinki czerwone 4,16 (4,50) Hemoglobina 12,1 (13,0) Hematokryt 36,3 (39,1) MCV 87,3 (86,9) MCH 29,1 (28,9) MCHC 33,3 (33,2) Płytki krwi 188 (457) RDW-SD 45,8 (42,8) RDW-CV 15,0 (13,4) PDW 10,8 (11,8) MPV 9,6 (10,4) P-LCR 21,5 (27,4) PCT 0,18 (0,47) % neutrocytów 32 (62,4) % limfocytow 52,5 (26,6) % monocytów 11,9 (7,6) % eozynocytów 3 (2,9) % bazocytów...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=887


Temat: wyniki badan krwi
Bedac w Polsce zrobilam sobie badania krwi i wszystko w normie oprocz MCH (25,1 przy 27-31 normy) i podwyzszone PDW (14,5 przy normie od 7-12). Co oznaczaja te skroty i czy...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=3652


Temat: Prosze o pomoc - podejrzenie celiakii... Ale czy napewno???
hemoglobina 11 z kawałkiem ale teraz robię badania co 2 tygodnie i wszystko cały czas leci w dół. Mam robione badania : morfologię pełną z rozmazami, OB, badanie moczu ogólne i bakteriologiczne, CRP, jonogram, badanie kału na obecność pasożytów i na krew utajoną. 08.07.08 miałam robioną kolonoskopię no i ona dobrze wyszła No i wyniki są takie z tygodnia 25.06 - 06.07 OB- 90, MORFOLOGIA: Erytrocyty- 4,0mln/ul hemoglobina- 10.4g/dl hematokryt- 33.7% MCV- 77.5fl MCH- 26pg MCHC- 31.5g/dl RDW - CV-17.5 RDW - SD- 44.1 Płytki krwi- 347 MPV- 8.9fl P-LCR- 17.60% PDW- 10.1 Leukocyty- 8.1tys/ul Limfocyty- 42.8% (3.5tys/ul) Monocyty- 7.5% (0.6tys/ul) Eozynofile- 0.7% (0.1tys/ul) Neutrofile+ Pałeczki- 48.1% (3.9tys/ul) Bazofile- 0.8% (0,1tys/ul) BADANIE MOCZU: Barwa- żółta Cięzar właściwy - 1.020 Białko w moczu - nieobecne ... wpw Flora - bakterie (+) POSIEW MOCZU: E.Colli- jak zawsze cały czas jest od urodzenia (wiem bo urodziłam sięz refluksem obustronnym nerek III stopnia i badanie moczu to całe moje życie :wink: ) Kał na pasożyty- czysty Kał na krew utajoną - czysty Alat- 21 U/l CRP 6 mg/l Jonogram obecnie już prawidłowy przedtem brakowało mi troche potasu wyniki krwi z 07.07.08r i tak ERYTROCYTY - 3.8mln/ul HEMOGLOBINA - 9tyś/ul HEMATOKRYT - 30.5% MCV - 70fl MCH - 20.4pg MCHC - 30.7g/dl RDW - 17.0% PŁYTKI KRWI - 201tyś/ul LEUKOCYTY - 12.5tyś/ul LIMFOCYTY...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2517




Szablon by Sliffka (© Travellerka czyli historia o tym, jak zdobywam swiat)