Travellerka czyli historia o tym, jak zdobywam swiat

Temat: IgE całkowite w normie
Mój półroczny Syn ma zdiagnozowane AZS. Wykonaliśmy zlecone przez lekarza badanie krwi - IgE całkowite wynik w surowicy w normie (5,74 IU/ml) i w panelu pokarmowym na 20 składników - orzech ziemny 0,56 [kU/l] (wynik wątpliwy), a cała reszta <0,15 (wynik ujemny). Surowica z tego badania jest zamrożona w banku krwi (nie wiem czy precyzyjnie się wyrażam). Dowiedziałam się, że wystarczy jej na zbadanie jeszcze 3-4 alergenów. Mam pytanie. Czy w takim przypadku (przy normalnym IgE całkowitym) jest sens robić jeszcze test na inne alergeny, czy na pewno wszystko wyjdzie w normie?
Źródło: topranking.pl/1850/ige,calkowite,w,normie.php



Temat: Proszę o interpretację wyników
Proszę o interpretację wyników Jak już wcześniej pisałam u mojej córeczki 9cio miesięcznej wykryto dziurkę między przedsionkami.Teraz jest pod kontrolą kardiologa. Moim zmartwieniem jest jednak inna rzecz. Córka od października jest ... tego przyczyną.Dwa tygodnie temu przeszła kolejne zapalenie oskrzeli i teraz sytuacja się powtarza. Z uwagi na bardzo niską wagę w szpitalu zrobili dodatkowe badania na alergię i wchłanianie. Stwierdzono niskie żelazo, alergię na białko mleka. Immunoforeza: IgG 4,51; IgM 1,01; IgA 0,4 g/l; IgE całkowite 12,80 IU/ml AGA: IgG dodatnie; IgA ujemne; EmA- IgA i IgG ujemne.Wyników tTg jeszcze nie ma. Czy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104345024,104345024,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna
wyniki badań - poradnia gastroenterologiczna Witam, bardzo proszę o interpretacje. Badania były robione w piatek. Kolejna wizyta za 2,5 miesiaca i nie wiem czy moge tyle czekac. przerazaja mnie zawsze oznaczenia, ... g/dl RDW: 14,8% Płytki krwi: 182 K/ µl MPV: 9,3 µm3 PDW: 17,8 % H PCT- 0,17% Biochemia: CRP: 5,88 mg/l H Białko całkowite: 70,7 g/l Wapń całkowity: 2,55 mmol/l Żelazo: 63 µg/dl Immunologia: Immunoglobulina IgE: 85,40 IU/ml H INNE Immunoglobulina IgG: 10,56 g/l H Badanie moczu: Barwa moczu: słomkowy Przejrzystość moczu: przejrzysty Ph moczu: 6,5 Ciężar właściwy: 1015g/l Glukoza, ciała ketonowe, białko, leukocyty, bilirubina, azotyny: ujemny Erytrocyty w moczu: 25 / µl H Urobilinogen: w normie Badanie mikroskopowe osadu: Nabłonki płaskie: pojedyncze Leukocyty: do 5 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze Biochemia: Proteinogram: Albumina-frakcja: 50,90 % L ALFA_1-frakcja: 6,50...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,104398092,104398092,wyniki_badan_poradnia_gastroenterologiczna.html


Temat: Proszę o analize wyników badań
Proszę o analize wyników badań Mój synek jest wcześniakiem urodzonym w 30 tygodniu masa ciała 1200. W chwili obecnej ma 16 miesięcy. Proszę o analizę badań: IgE całkowite 22,25 IU/ml żelazo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92039158,92039158,Prosze_o_analize_wynikow_badan.html


Temat: Klasy w wynikach IgE spec - interpretacja!
Klasy w wynikach IgE spec - interpretacja! Mój synek ma obecnie 8,5 miesięcy. Nie chorował aż do stycznia. W styczniu szpital i obturacyjne zapalenie oskrzeli z dusznościami. W marcu też szpital: obturacja oskrzeli, duszności i dodatkowo prawostronne zapalenie płuc. Ja jestem alergiczką (roztocza kurzu domowego, sierści itd.). W szpitalu zrobiono mu bad IgE całkowite, wynik 28,8 IU/ml. (norma to chyba 29 UI/ml). Sama zrobiłam mu dodatkowe badania z krwi na: IgE sp. roztocze Pteronyssinus wynik: <0,10 kU/L - klasa IgE sp. roztocze Farinae wynik: <o,10 kU/L IgE sp. mleko krowie wynik: 2,70 kU/L...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77489741,77489741,Klasy_w_wynikach_IgE_spec_interpretacja_.html


Temat: Proszę o pomoc w odczytaniu wyników IgE, IgAitd
Proszę o pomoc w odczytaniu wyników IgE, IgAitd Witam, Wizyta u lekarza dopiero za miesiąc a dziś odebralismy wyniki. Szukam róznych informacji w internecie ale konkretów brak. Ige całkowite wyszło 5.7 IU/ml co wskazywałoby na brak podłoża alergicznego objawów klinicznych Wynik badania przeciwciał przeciw alergenom: Dermatophagoides pteronyssinus 2.70 IU/ml co wskazuje na II klasę. Co to oznacza? Czy druga klasa wskazuje na uczulenie tymi roztoczami? 2. Dermatophagoides farinae - 0.50 IU/ml wskazuje na I klasę. Dodam , że dziecko od listopada praktycznie non stop ma katar, który niczym nie mozna wyleczyć. Testy skórne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,20341,64683675,64683675,Prosze_o_pomoc_w_odczytaniu_wynikow_IgE_IgAitd.html


Temat: proszę o interpretację wyników chcę być mamą
proszę o interpretację wyników chcę być mamą Witam, poniżej przedstawiam wyniki 2007-11-07 TSH- 2,170 ulU/ml Ft4 -15,69 pmol/L anty TPO- 481 IU/ml 2008-03-15 Ft 4 20,14 pmol/L 2009-09-20 TSH-1,56 ulU/ml FT 4 - 17,51 anty TPO-456 IU/ml anty TG -74 IU/ml IgE całkowite 12 IU/ml Czy taki stan mojej tarczycy nie przeszladza w staraniu o dziecko ? Czy sugerujecie wykonać jeszcze jakieś badania ? Mam 25 lat, wstępnie zdiagnozowane Hashimoto i zespól policystycznych jajników...czy w takim wypadku lepeij jest już teraz pomyśleć o dziecku... obawiam się że później mogą być problemy... Z góry...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100652568,100652568,prosze_o_interpretacje_wynikow_chce_byc_mama.html


Temat: spadek zelaza
spadek zelaza Witam mój synek ma 2 latka a od kiedy skończył 5 mies mamy problem z niedoborami żelaza.W tym roku wyglądało to tak w marcu miał 28ug/dl,trafiła na badania do szpitala jednocześnie biorąc żelazo 4 tyg-10 dni przed szpitalem zakończyliśmy podawanie i oto wyniki z maja [hgb13 g%,er-4,77,mcv-80,1fl,retikulocyty 3%,fe 118%,ige całkowite 6,83 iu/ml.Powtórne kontrolne badania w lipcu-fe 12,8 umol/l,hgb-12,4,mcv-76,hct34,9,plt 191,ob 3mm mm Następne badania w pażdzierniku fe 9.7 umol/l,hgb-12,6,rbc-4,48, mcv78,6 ,hct-35,2 plt-195 ,ob-10mm Lekarka nie widziproblemu karze robić tylko kontrolnie morfologię co 3 mies mnie jednak niepokoi dlaczego mu spada żelazo [gdy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1124,87727251,87727251,spadek_zelaza.html


Temat: IgE 394, kwasochłonne 4 - co to oznacza?
IgE 394, kwasochłonne 4 - co to oznacza? Synek ma 2 lata. W badaniach krwi wyszło mu Ige całkowite 394 IU/ml czyli bardzo wysoko (norma jest do 45), czyli może wskazywać ... któraś z Mam wie co mogą oznaczać takie wyniki? Dodatkowe informacje: - Mały uczulony na bardzo wiele pokarmów, reaguje swędzącymi wysypkami skórnymi, kupy ma luźne, - prawdopodobnie nie ma candidy i lamblii, - w badaniach nie wyszły też robale ale podejrzewam że coś może być bo Małego swędzi odbyt i zgrzyta w nocy zębami, - w posiewie kału wyszły obfite wzrosty enterobacter...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,40970841,40970841,IgE_394_kwasochlonne_4_co_to_oznacza_.html


Temat: wyniki testów z krwi wyszły czy też nie
wyniki testów z krwi wyszły czy też nie Wczoraj odebrałam wyniki testów z krwi i przyznam sie szczerze że nic znich nie kumam. Badanie obejmowało 15 róznych alergenów i kazdy znich ma wynik 0.10 IU/ml a ige całkowite wynosi 7.16 IU/ml.Testy miał robione mój 8 miesięczny synek ze wzgledu na nieustające wysypki skórne na całym ciele.Moze któras z mam mi pomoże ?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,43667178,43667178,wyniki_testow_z_krwi_wyszly_czy_tez_nie.html


Temat: Sigvaris proszę o pomoc
Sigvaris proszę o pomoc córka ma 6,5 lat. W badaniach krwi wyszło Ige całkowite 382 IU/ml czyli bardzo wysoko, może wskazywać na alergię, ale chyba nie tylko. Jak narazie odebrałam wyniki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,53862839,53862839,Sigvaris_prosze_o_pomoc.html


Temat: IgE calowite 201
IgE calowite 201 Witam, Synek ostatnio przeszedl dwa zapalenia obturacyjne zapalenia oskrzeli. Lekarka dala nam skierowanie na badanie IgE oraz morfologie. Wynik - IgE calkowite 201 IU/ml. W morfologii kwasochlonne, lifmfocyty i monocyty nieznacznie podwyzszone. Grzebnelam sobie w starych postach i widze, ze podwyzszone IgE swiadczy o alergii Mam zamiar na dniach zapisac synka do alergologa i poprosic go o skierowanie na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,75455412,75455412,IgE_calowite_201.html


Temat: astma? :(((((((((
astma? :((((((((( umiescilam ten post na 'zdrowiu' ale tam brak odzewu - moze mamy malych astmatykow czesciej zagladaja tutaj. u mojego 4-letniego synka po hospitalizacji i licznych badaniach stwierdzono najprawdopodobniej poczatki astmy (((( Pisze 'prawdopodobnie' bo lekarka powiedziala ze trudno w tej chwili o jednoznaczna diagnoze. Ma podwyzszone IgE calkowite (290 IU/ml) co nas zaskoczylo bo on nigdy wczesniej nie wykazywal objawow alergii - negatywny byl takze wynik testow skornych wykonywanych w marcu. Testy z krwi robione teraz wykluczyly uczulenie na roztocza, czekamy na wyniki na plesnie. Do trzeciego roku zycia to bylo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,8577110,8577110,astma_.html


Temat: co to jest krzywa laktozowa
co to jest krzywa laktozowa Proszę o poradę bo nie wiem na czym polega to badanie. Mój synek (7 mc)robi okropne kupy.Wyniki Ig całkowite w normie 14,7IU/ml robiliśmy również IgE sp. mleko krowie <0,10 IU/ml.Lekarka kazała zrobić badanie Ig specjalistyczne na laktozę ale nie wiem gdzie mogę te badanie zrobić czy to jest to samo co krzywa laktozowa i na czym to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,33258091,33258091,co_to_jest_krzywa_laktozowa.html


Temat: Wysypka na buzi a poziom Ige-DZIWNE?
Wysypka na buzi a poziom Ige-DZIWNE? Może mi pomożecie. Jasiek ma 1,5 roku i częste wysypki-wypryski na buzi, oprócz tego ostatnio pezjściowe biegunki i drobną wysypkę na brzuszku i nóżkach. Nie ... po tym wysypki, biegunki. Dwa tygodnie temu zrobiłam mu badanie na Ige całkowite. I wiecie jaki jest wynik 3,4 IU/ml. Czyli mam zdrowe dziecko??? skąd więc te zmiany skórne? Nasz pediatra...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,33386032,33386032,Wysypka_na_buzi_a_poziom_Ige_DZIWNE_.html


Temat: wyniki IgE
wyniki IgE wlasnie odebralam wyniki badan Julki, pomozcie mi zinterpretowac wyniki (tzn jak bardzo zle albo dobrze jest): IgE calkowite 25 IU/ml (norma do roku <5, do 3 lat <30) panel pokarmowy - wszystko 0,00 panel wziewny - 0,00 oprocz roztoczy kurzu domowego: 0,09 IU/ml norma: klasa RAST - zakres UI/ml - poziom specyficznego IgE 0,0-0,9 - 0,00-0,34 - niewykrywalny 1,0-1,9 - 0,35-0,69 - bardzo niski 2,0-2,9 - 0,70-3,49 - niski itd. czyli Julka ma 2 klase RAST, tak? czy jesli IgE jest podwyzszone, czyli alergia jest IgE-zalezna, to czy wynik 0,00 pokarmowy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,17925533,17925533,wyniki_IgE.html


Temat: Sigvaris Pomóż
Sigvaris Pomóż Badania dziecka wyszły takie: IgE całkowite 1,70 IU/ml, kwasochłonne 5. Lekarz zlecił jeszcze próby wątrobowe,aminotransfery i oczywiście kał na pasożyty 1 raz i antygen lambii. Co myślisz o tych wynikach, dzieciak dalej nie chce jeść, ładuje ręce do buzi, czerwone policzki, i cały czas spocony. Z góry dzięki za odpowiedz.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,33716150,33716150,Sigvaris_Pomoz.html


Temat: testy
wiec moja corka majac rok i skonczone 4 m-ce miala IgE calkowite 28, 39 IU/ml czyli to znaczy ze to jest w normie?Badania byly robione w bardzo kiepskim stanie w szpitalu, ... ze lek nie znieksztaci wynikow)mala jest sprowokowana od 2 tyg i nic sie nie dzieje.Wyniki pojutrze.Jest w znakomitej formie, slicznie zajada i jest zywo zainteresowana jedzeniem-kazdym!Taki stan widze pierwszy raz w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,35559872,35559872,testy.html


Temat: Po czym pokrzywka u siedmiomiesięcznego dziecka
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj i dzisiaj odebrałam wyniki badań i tak: igE całkowite - 42 norma: 0-29, igE specyficzne: białko jaja- 0.89 IU/ml klasa 2.0 mąka pszenna- 1.5 IU/ml klasa 2.3 soja - 0.62 IU/ml klasa 1.7 mleko- 48.2 IU/ml klasa 4.9 W międzyczasie odebrałam też wyniki posiewu mykologicznego z kału, chyba zrobione zbyt szybko, ponieważ 15 sierpnia córka wzięła...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,99177269,99177269,Po_czym_pokrzywka_u_siedmiomiesiecznego_dziecka.html


Temat: IgE całkowite w normie i ciągłe wysypki?
IgE całkowite w normie i ciągłe wysypki? Witam, nasz synek dość często ma wysypki na buzi, za uszkami i na szyi. Alergolog zaleciła nam zrobienie badania na IgE i jeśli wynik będzie poza normą, to wówczas panel pokarmowy. Wyniki jednak są w normie - 21,4 IU/ml (norma dla wieku 0-29). Czy mimo wszystko powinniśmy zrobić panel? Co może oznaczać taki wynik? Dodam,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,106316239,106316239,IgE_calkowite_w_normie_i_ciagle_wysypki_.html


Temat: Pytanie o IgE całkowite
Pytanie o IgE całkowite Witajcie, dawno tu nie zaglądałam Na zlecenie alergologa zrobiłam synkowi (1 rok i 5 mcy) badanie na IgE całkowite. Wynik: 80,44 IU/ml (wykonano metodą ELFA (Vidas) f-my BioMerieux (cokolwiek to znaczy Lekarz zlecił też panel pokarmowy, ale szczerze mówiąc waham się, bo czytam że te badania są niewiarygodne, a szczególnie u tak małych dzieci, poza tym sporo kosztuje. Jakie wnioski można wyciągnąć tylko na podstawie wyniku IgE całkowite? Dzięki
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,82214364,82214364,Pytanie_o_IgE_calkowite.html


Temat: IgE calkowite - czy ma sens okreslenie?
IgE calkowite - czy ma sens okreslenie? Bylam u alergologa z moim 4-miesiecznym synkiem. Pani prof z dlugoletnim doswiadczeniem polecila zrobienie morfologii oraz okreslenie IgE calkowitego i IgE specyficznego na mleko krowie z krwi. Czy ma sens to badanie dla takiego maluszka? Czy ja dobrze kojarze, ze testy tego typu nie sa miarodajne w tym wieku? A moze chodzi o inne testy i namieszalam? IgE calkowite wyszlo 4,38 IU/ml, przy normie 0-66 IU/ml. wyniku z mleka krowiego jeszcze nie mam. co myslec o tym i o pani alergolog?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,100928952,100928952,IgE_calkowite_czy_ma_sens_okreslenie_.html


Temat: Wyniki badań - interpretacja !!!
Wyniki badań - interpretacja !!! Odebrałam wynik badań córki ( 4 latka ). OB - 7 IgG - 4,99 g/l IgM - 0,4 g/l IgA - 0,48 g/l IgE całkowite 6,03 IU/ml mieszanka traw póżnych <0,10kU/L mieszanka traw wczesnych <0,10kU/L roztocze pteronyssinus <0,10kU/L roztocze farinae<0,10kU/L mieszanka drzew <0,10kU/L mleko krowie <0,10kU/L. Po mleku i produktach mlecznych dostaje biegunki , wysypki na skórze ... typowe alergiczne . Zdarzały się skurcze oskrzeli prowadzące do duszności po zetknięciu z kurzem . Z tego co widzę wyniki wyszły w normie , czy możliwe iż wyniki są dobre ,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,95668689,95668689,Wyniki_badan_interpretacja_.html


Temat: Prosze o przetłumaczenie wyników
Prosze o przetłumaczenie wyników Dzis dostałam wyniki z krwi mojej małej córeczki, dopiero w rode ide do lekarza, czy ktos mógłby mi je odczytac, bo juz nie wiem, czy jest uczulona czy nie Oto tekst Ige całkowite w surowicy8,39 IU/ML ige sp.Alternaria Tenuis 0,80IU/ml, kl 2 ige sp.roztocze pter. 0,80IU/ml kl 2 ige sp. trawy-panel 0,50IU/ml kl. 1 ige sp. mleko krowie 0,80IU/ml kl.2 ige sp. jad osy 0,80IU/ml. kl.2 ige sp. roztocze fer.1,0IU/ml, kl.2 W badaiach laboratoryjnych poziom IgE całkowitego w normie, poziom IgE specyficznych panel traw w kl.1, ige spec. mleko krowie, jad osy, roztocza far.i pter.,Alternaria tenuis w kl. 2, eozynofilia z nosa podwyzszona-2%, pozostałe wartosci badan dodatkowych w granicach normy
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,84627344,84627344,Prosze_o_przetlumaczenie_wynikow.html


Temat: Odczytanie wyników badań alergologicznych z krwi
Za szybko mi się kliknęło! Wyniki IgE: - IgE całkowite w surowicy: 19 IU/ML - IgE sp. kurz: 0,25 kl. O - IgE sp. trawy-panel: 0,15 kl. O - IgE sp. drzewa-panel: 0,35 kl. 1 - IgE sp. grzyby, pleśnie: 0,20 kl. - IgE sp. chwasty-panel: 0,40 kl.1 Pozostałe wartości badań dodatkowych w granicach normy. Dziekuję z góry za pomoc, czy jakiekolwiek...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,74505597,74505597,Odczytanie_wynikow_badan_alergologicznych_z_krwi.html


Temat: Poziom IgE u niemowlaka
Znalazłam jakieś bardzo badania Alka i tu jest napisane tak: IgE całkowite do 1 r.ż. do 18 IU/ml 1-4 r.ż. 18-45 IU/ml 4-15 r.ż. do105 IU/ml powyżej 15 r.ż. do 150 IU/ml Alek miał 4 m-ce i wynik 49,8 UI/ml podobno wysoki jak na ten wiek. pozdr ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,5406710,5406710,Poziom_IgE_u_niemowlaka.html


Temat: Doradźcie-bo zwarjuję :(
u dzieci 1-3 lata życia: poniżej 30 IU/ml, dlatego wynik 33 to dla alergologa dobry wynik. W mojej alergicznej rodzinie 3 latek ma 780 i to podobno nie rekord. > 3. Czy badanie alergologiczne biorezonansem jest wiarygodne? Tak jak leczenie homeopatyczne. Są ludzie, którzy tylko tak się leczą i czują poprawę ale lekarze nie bardzo w to wierzą, bo badania na świecie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,26889955,26889955,Doradzcie_bo_zwarjuje_.html




Szablon by Sliffka (© Travellerka czyli historia o tym, jak zdobywam swiat)